Mega, macro, meso of een micro-influencer. Er zijn influencers in alle soorten en maten. Maar welk type influencer past nu het beste bij jouw campagne? In dit blog leggen we je uit welke verschillende soorten influencers er zijn op basis van bereik en waarom wij graag samenwerken met een bepaald type influencer.
Het verschil tussen mega, macro, meso en micro-influencers
Het type influencer wordt vaak bepaald door hun bereik. Dit is hoe de verschillende categorieën zich verhouden:
- Micro-influencers: Tussen de 5.000 en 50.000 volgers.
- Meso-influencers: Tussen de 50.000 en 100.000 volgers.
- Macro-influencers: Tussen de 100.000 en 1.000.000 volgers.
- Mega-influencers: Meer dan 1.000.000 volgers.
Onze keuze voor micro-influencers
We Sell Stories ontwikkelt campagnes met zowel micro, meso als macro-influencers. Soms selecteren we influencers uit verschillende categorieën, maar soms, wanneer we ons richten op een niche, werken we uitsluitend met micro-influencers. Dit hangt af van de doelen, doelgroep en het budget van de klant. Wil je meer weten over hoe wij influencers selecteren? Bekijk dan ook onze blog over hoe je een influencer campagne meetbaar maakt.
We werken vooral met influencers die minimaal 10.000 volgers hebben, omdat zij toegang hebben tot de swipe-up functie in Instagram Stories. Dit maakt het mogelijk om gesponsorde blogs en vlogs te promoten en via onze trackinglinks door te verwijzen naar de website van de klant.
Vier redenen om met micro-influencers samen te werken
Je zou misschien denken dat het samenwerken met micro-influencers minder zin heeft, omdat je met hen minder bereik hebt dan met meso of macro-influencers. Maar er zijn verschillende redenen waarom het juist waardevol kan zijn om met micro-influencers samen te werken.
1. Betaalbaarheid en meer content voor hetzelfde budget
Een van de grootste voordelen van micro-influencers is dat je met hetzelfde budget veel meer content kunt genereren. Doordat je meerdere micro-influencers kunt inzetten voor de prijs van één grotere influencer, kun je je bereik vergroten zonder dat het meer kost. Door met verschillende influencers samen te werken, krijg je een bredere dekking en kun je je doelgroep op meerdere manieren aanspreken. Een mooi voorbeeld hiervan is de campagne voor de vegan verzorgingslijn van Kruidvat, waarbij we met 11 influencers werkten die tussen de 5.000 en 35.000 volgers hadden.
Wil je weten hoe we de effectiviteit van dergelijke campagnes meten? Bekijk dan onze blog over hoe je een influencer-campagne meetbaar maakt.
2. Relevante doelgroep binnen een niche
Micro-influencers richten zich vaak op specifieke niches zoals gezondheid, reizen of duurzaamheid. Dit maakt ze ideaal voor merken die een gerichte doelgroep willen aanspreken. Wanneer jouw product of dienst aansluit bij de niche van de influencer, is de kans groter dat de campagne effectiever is dan wanneer je een bredere doelgroep probeert te bereiken.
Dankzij de focus op nichemarkten draagt dit ook bij aan de geloofwaardigheid van de boodschap. De aanbevelingen van micro-influencers komen authentieker over bij hun volgers, wat de impact van de campagne vergroot.
Wil je meer leren over hoe je social media optimaal inzet voor je campagne? Bekijk dan onze blog over influencermarketing op Instagram.
3. Hoger engagement en authentieke relaties
Micro-influencers bouwen vaak hechtere relaties op met hun volgers. Omdat hun community kleiner is, maar zeer betrokken, zien we vaak dat hun posts meer interactie krijgen dan die van macro-influencers. Volgers voelen zich persoonlijker verbonden, wat bijdraagt aan een groter gevoel van vertrouwen en authenticiteit.
Studies tonen aan dat de betrokkenheid bij micro-influencers gemiddeld 60% hoger ligt dan bij influencers met een groter bereik. Dit betekent dat de kans groter is dat jouw boodschap wordt gezien door de juiste mensen, die daadwerkelijk interesse hebben in wat je te zeggen hebt.
Benieuwd naar hoe je het engagement op social media kunt verbeteren? Lees onze blog over het verhogen van engagement.
4. Betere resultaten in kleinere markten
Micro-influencers zijn bijzonder effectief in kleinere markten zoals Nederland of België. Hier kun je al snel een groot deel van je doelgroep bereiken, terwijl in grotere markten zoals de VS of Duitsland het moeilijker kan zijn om dezelfde impact te realiseren zonder met meso- of macro-influencers te werken. In kleinere markten kun je een breed bereik genereren, zonder dat je enorme bedragen aan influencer-honoraria hoeft te betalen.
De impact van micro-influencers in influencer marketing
Micro-influencers zijn steeds belangrijker geworden en zullen in 2025 nog steeds een essentiële rol spelen in influencer marketingcampagnes, vooral in niches waar authentieke interactie en betrokkenheid centraal staan. Consumenten hechten steeds minder waarde aan de massale aanbevelingen van mega-influencers en richten zich steeds meer op de adviezen van kleinere, vertrouwde stemmen in hun netwerk.
Van startups tot grote merken, steeds meer bedrijven kiezen ervoor om samen te werken met micro-influencers. Waarom? Omdat het hen niet alleen helpt om een meer gerichte en authentieke boodschap over te brengen, maar ook om echte, langdurige relaties op te bouwen met hun publiek. Het resultaat? Merken bereiken hun doelgroepen effectiever én tegen lagere kosten, met influencers die daadwerkelijk invloed hebben op de keuzes van hun volgers.
Waarmee kan We Sell Stories je helpen?
Bij We Sell Stories hebben we de expertise en ervaring om samen te werken met influencers van alle soorten, inclusief micro-influencers. We begrijpen dat het kiezen van de juiste influencer cruciaal is voor het succes van je campagne. Als je wilt weten hoe wij micro-influencers selecteren, hoe we campagnes opzetten die meetbare resultaten opleveren, en hoe wij ze inzetten om jouw merk naar een hoger niveau te tillen,
Wil je meer weten over de mogelijkheden om met micro-influencers samen te werken voor jouw campagne? Neem gerust contact met ons op!