10 tips om SEO-vriendelijke teksten te schrijven die scoren 

Wil je dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines, zonder dat je uren kwijt bent aan gedoe? Het schrijven van SEO-vriendelijke teksten is niet zo ingewikkeld als het lijkt. In dit artikel geven we je tien handige tips om je SEO te verbeteren en je teksten beter vindbaar te maken. Dus, klaar om te leren hoe je teksten schrijft die zowel je lezers als zoekmachines blij maken? Lees dan verder! 

1. Begin met je doelgroep, niet je zoekwoord 

Laten we eerlijk zijn: je schrijft voor mensen, niet voor robots. Natuurlijk wil je dat je tekst gevonden wordt, maar de basis van een goede SEO-tekst is altijd dat deze interessant en waardevol is voor je lezers. Dus, hoe schrijf je een tekst die niet alleen zoekmachines maar ook je doelgroep aanspreekt? Zorg ervoor dat je schrijft met de behoefte van de lezer in gedachten. Wat voor vragen hebben zij? Wat willen ze weten? Als je content hun probleem oplost, is de kans groot dat ze je tekst niet alleen lezen, maar ook delen. 

2. Gebruik long-tail zoekwoorden, maar niet te veel 

Natuurlijk wil je zoekwoorden gebruiken, maar laat je tekst niet volproppen. Long-tail zoekwoorden (meer specifieke zoektermen) kunnen je helpen om beter te scoren, vooral als je werkt in een niche. Bijvoorbeeld: in plaats van alleen “marketing”, probeer iets als “online marketing strategie voor kleine bedrijven”. Het is gerichter, heeft minder concurrentie, en trekt de juiste mensen aan. En ja, dat betekent niet dat je per se elk zoekwoord in je tekst moet stoppen – focus op kwaliteit, niet kwantiteit. 

Handige tip: Je kunt tools zoals Google Keyword Planner en Ubersuggest gebruiken om long-tail zoekwoorden te vinden die goed scoren. 

3. Voorkom duplicatie van content 

Als je dezelfde content op meerdere pagina’s plaatst, kan Google in de war raken over welke pagina het beste resultaat moet tonen. Dat betekent: schrijf altijd unieke teksten en voorkom overlap. Werk met verschillende invalshoeken voor je onderwerpen. Stel je voor: je hebt meerdere recepten voor tiramisu, maar je wilt dat Google begrijpt welke het meeste waarde biedt. Maak er twee aparte artikelen van, bijvoorbeeld eentje over “authentieke Italiaanse tiramisu” en de andere over “snel tiramisu recept”. 

4. Maak je titel pakkend en zoekmachinevriendelijk 

De titel is dé manier waarop je zowel lezers als zoekmachines laat weten waar je artikel over gaat. Het zoekwoord moet in je titel staan, maar maak het vooral uitnodigend voor je lezer. En, nog een belangrijke tip: houd het kort en krachtig. Een titel zoals “Samsung X vs iPhone Z: Welke is beter voor jou?” werkt beter dan “Vergelijking van twee populaire smartphones”. Dit is ook belangrijk voor het verkrijgen van een featured snippet in Google. 

Gebruik tussenkoppen om de inhoud verder te structureren en zoekwoorden op een natuurlijke manier te verspreiden. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor zoekmachines, maar het zorgt er ook voor dat je tekst overzichtelijk blijft voor je lezers. 

5. Let op je URL en meta-description 

Heb je je titel en tekst geoptimaliseerd? Mooi, maar nu is het tijd om je URL en meta-description aan te pakken. Dit zijn vaak de eerste dingen die mensen zien in de zoekresultaten, dus zorg ervoor dat ze relevant en aantrekkelijk zijn. De URL moet simpel zijn en het zoekwoord bevatten (bijvoorbeeld: /samsung-vs-iphone). De meta-description (de tekst die onder je URL staat in de zoekresultaten) moet kort samenvatten waar je artikel over gaat en een reden geven om door te klikken. 

6. Interne links zijn je beste vrienden 

Interne links helpen niet alleen je lezers om meer van je content te ontdekken, maar ze helpen zoekmachines ook je website beter te begrijpen. Als je bijvoorbeeld schrijft over “SEO tekst schrijven”, kun je linkjes toevoegen naar andere artikelen die te maken hebben met SEO of gerelateerde onderwerpen. Dit maakt je website sterker in de ogen van zoekmachines. 

Een goed voorbeeld van interne linkstrategie: link naar andere pagina’s waar je al hebt geschreven over ‘zoekwoordonderzoek’, ‘contentstrategie’ of ‘linkbuilding’. 

7. Optimaliseer je afbeeldingen 

Afbeeldingen kunnen je tekst ondersteunen, maar ook zoekmachines helpen begrijpen waar je artikel over gaat. Zorg ervoor dat je afbeeldingen een relevante naam en alt-tekst hebben. Stel je voor dat je een recept voor tiramisu hebt en je voegt een foto van het gerecht toe. Geef die afbeelding de naam “tiramisu-recept.jpg” en gebruik als alt-tekst “zelfgemaakt Italiaanse tiramisu”. 

8. Zorg voor een snelle laadtijd 

We hebben allemaal wel eens een site verlaten omdat deze te langzaam laadde, toch? Google ook. Het is belangrijk dat je website snel laadt, omdat dit invloed heeft op zowel de gebruikerservaring als je zoekmachineranking. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om te zien waar je kunt verbeteren. Denk aan het optimaliseren van afbeeldingen, minimaliseren van CSS/JS, en gebruik maken van caching. 

9. Schrijf voor de lezer, maar vergeet de zoekmachine niet 

Ja, zoekmachines zijn belangrijk, maar zonder een publiek is SEO eigenlijk nutteloos. Zorg ervoor dat je schrijfstijl prettig is voor je lezer: gebruik korte alinea’s, active voice, en een conversational tone. Maak je tekst makkelijk scanbaar door opsommingen, vetgedrukte woorden en goed geplaatste tussenkoppen te gebruiken.

 

10. Publiceer regelmatig nieuwe content 

Content is king, en Google houdt van websites die regelmatig nieuwe, waardevolle content publiceren. Door consistent nieuwe artikelen te posten, blijf je niet alleen relevant voor je doelgroep, maar geef je Google ook de indruk dat je website actief is. En dat betekent betere ranking kansen. Plan je content vooruit, en probeer je blog of artikelen minimaal een keer per maand te vernieuwen of up-to-date te houden. 

Wil je meer tips over SEO? 

Ben je klaar om die eerste stappen te zetten naar een betere zoekmachineoptimalisatie voor jouw website? Wil je weten hoe je écht goede SEO kunt implementeren? Neem dan contact met ons op voor een SEO-scan of stel je vragen hieronder in de reacties! 

Vergeet niet dat SEO een doorlopend proces is. Neem de tijd, wees geduldig, en blijf je content optimaliseren. Je zult merken dat je website beter vindbaar wordt en meer verkeer aantrekt.