Een succesvolle blogcampagne bestaat vaak uit meerdere blogs, geplaatst door dezelfde of verschillende bloggers, samen met bijbehorende social media berichten. Het is belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken over de inhoud en timing van deze blogs en berichten. Maar hoe weet je nu of de blogcampagne daadwerkelijk succesvol is geweest? Het antwoord ligt in het meten van de resultaten aan de hand van KPI’s (Key Performance Indicators) en het analyseren van de verzamelde data.
In deze blog delen we onze aanpak voor het meetbaar maken van blogcampagnes en welke KPI’s we gebruiken om de prestaties van de campagnes voor onze klanten te analyseren.
Onze tracking pixel
Een van de meest gebruikte tools om de prestaties van een blogcampagne te volgen is Google Analytics. Wij vragen altijd de statistieken op van een blog, maar we zijn voorzichtig met het trekken van conclusies op basis van alleen het aantal bezoekers. Dit aantal is uiteraard interessant, maar het vertelt niet het volledige verhaal. Stel je voor dat de helft van de bezoekers uit het buitenland komt, terwijl de campagne gericht is op Nederland. Dit verandert je beoordeling van het succes van de blog aanzienlijk.
Daarom maken wij ook gebruik van een eigen tracking pixel die we in de branded blogs van onze campagnes integreren. Deze pixel biedt ons gedetailleerdere statistieken, waardoor we de resultaten van de campagne nauwkeuriger kunnen analyseren. Hieronder bespreken we de belangrijkste KPI’s die we meten met behulp van deze pixel.
1. Het bereik
Het bereik is een belangrijke KPI. Het geeft aan hoeveel mensen de blog hebben gezien. We meten zowel het aantal unieke bezoekers (vergelijkbaar met unieke paginaweergaven in Google Analytics) als het totale aantal paginaweergaven. Echter, bereik alleen vertelt niet of de inhoud daadwerkelijk relevant is voor de lezers. Daarom kijken we ook naar andere statistieken die de relevantie van het bereik helpen verduidelijken.
Wil je meer weten over het verbeteren van je bereik? Lees dan ook onze blog over hoe je meerdere locaties toevoegt aan je Google Business profiel.
2. Relevantie van het verkeer
Het bereik is alleen nuttig als het relevant is voor je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een campagne hebt die zich richt op de Nederlandse markt, dan is het bereik alleen interessant als een groot deel van de bezoekers daadwerkelijk uit Nederland komt. Wij analyseren altijd de herkomst van het verkeer naar een blog om te bepalen of het de juiste doelgroep bereikt.
Lees ook onze blog over hoe je een hoge domain rating krijgt om de relevantie van je website te vergroten.
3. Bounce-percentage, leesminuten en scroll diepte
Vervolgens willen we weten of de content daadwerkelijk wordt gelezen. We meten dit aan de hand van verschillende KPI’s:
- Bounce-percentage: Dit geeft aan hoeveel procent van de bezoekers de pagina direct verlaten. Een hoog bounce-percentage kan erop wijzen dat de content niet goed aansluit bij de verwachtingen van de bezoekers.
- Leesminuten: Dit is een andere manier om te meten hoe betrokken bezoekers zijn bij de blog. We kijken naar de gemiddelde tijd die een bezoeker op de pagina doorbrengt. Als een bezoeker lang op de pagina blijft zonder te scrollen, wordt die tijd niet meegeteld, zodat we alleen echte betrokkenheid meten.
- Scroll diepte: Deze metric vertelt ons tot welk punt op de pagina bezoekers hebben gescrold. Als bezoekers maar een klein deel van de pagina lezen, kan dat een teken zijn dat de content niet boeiend genoeg is om verder te lezen.

4. Het aantal klikken en conversies
Een andere belangrijke vraag is natuurlijk hoeveel daadwerkelijke conversies (zoals aankopen) de blogcampagne oplevert. Het is niet altijd makkelijk om de directe invloed van een blog op aankopen te meten, vooral als het gepromote product ook offline beschikbaar is.
Wat we wel kunnen meten, is het aantal klikken op links die naar een klant leiden. Dit geeft ons inzicht in de interesse die de blog genereert voor het product of de dienst. We gebruiken UTM-codes om deze klikken verder te volgen en te zien hoeveel bezoekers uiteindelijk op de website terechtkomen en hoeveel conversies dit heeft opgeleverd.
5. Sociale interactie (likes, shares en comments)
Een belangrijk aspect van blogcampagnes is de promotie via social media. Nadat een blogpost is gepubliceerd, zorgt de blogger ervoor dat deze gedeeld wordt op platforms zoals Facebook, Instagram, en LinkedIn. We meten het aantal likes, shares en comments om te zien hoe goed de social media berichten presteren. Dit geeft ons inzicht in de betrokkenheid van het publiek bij de campagne.

Benieuwd hoe je social media succesvol inzet voor je blogcampagne? Lees dan onze tips in de blog over influencer marketing op Instagram.
6. Engagement
Likes en shares zijn natuurlijk belangrijke indicatoren van de populariteit van een post, maar ze zeggen niet veel zonder context. Het echte engagement komt naar voren wanneer we het bereik van een post vergelijken met het aantal interacties (delen, liken, reageren). Het engagementpercentage wordt berekend door het aantal acties te delen door het bereik van de post, wat ons helpt om te begrijpen hoe betrokken de volgers zijn bij de content.

Wil jij jouw blogcampagne ook meetbaar maken?
Zoals je kunt zien, zegt geen enkele KPI op zichzelf alles over het succes van een campagne. Het is belangrijk om naar de gehele dataset te kijken om een compleet beeld te krijgen van de prestaties. Daarom stelt We Sell Stories na elke campagne een gedetailleerd rapport op. In dit rapport worden de KPI’s gedeeld, en leggen we uit wat deze cijfers betekenen voor het succes van de campagne. We analyseren welke blogs en social posts het beste presteerden en geven aanbevelingen voor verdere promotie, bijvoorbeeld via Facebook- of Instagram-advertenties.
Wil je meer weten over hoe wij jouw blogcampagne kunnen optimaliseren en doormeten? Neem gerust contact met ons op!